Fördelarna med en inglasad balkong

01 juni 2024
Maja Bergman Lindberg

editorial

Drömmer du om att förlänga sommarkvällarna och njuta av dina morgonkaffet utomhus, även när hösten visar sina första tecken? En inglasad balkong kan vara lösningen du söker. Inglasning av balkonger har blivit en populär uppgradering för många lägenhetsinnehavare och villaägare. Det ger extra skydd mot väder och vind, minskar bullret från omgivningen och ökar säkerheten. I den här guiden dyker vi ner i fördelarna med en inglasad balkong, vad du behöver tänka på innan du bestämmer dig och hur du går tillväga för att förverkliga din dröm.

Fördelar med inglasad balkong

Året runt-användning

En av de största fördelarna med en inglasad balkong är att du kan använda ditt extra utrymme året runt. Under de kalla månaderna håller inglasningen kylan ute samtidigt som den tillåter solens värmande strålar att tränga igenom. Detta skapar en behaglig mikroklimat där du kan njuta av ljuset och vyn utan att vara utsatt för det kyliga vädret. På sommaren kan glaspartierna öppnas för att välkomna en svalkande bris.

Minskad energikostnad

En annan fördel är att en inglasad balkong kan bidra till minskade energikostnader. Glasen fungerar som en extra isolering och kan hjälpa till att hålla värmen inne i bostaden under vintern. På så sätt kan värmekostnaderna sänkas då mindre energi går åt för att hålla din lägenhet eller ditt hus varmt.

Bullerminskning och ökad säkerhet

För de som bor i stadsmiljö eller vid trafikerade vägar kan en inglasad balkong även bidra till en markant minskning av bullernivåerna. Glasen absorberar och dämpar ljud, vilket gör din balkong till en lugn oas oberoende av den yttre miljön. Dessutom kan inglasning öka säkerheten då den försvårar för obehöriga att ta sig in och även skyddar mot fallolyckor, vilket är särskilt betydelsefullt för hushåll med små barn eller husdjur.

inglasad balkong

Planering och design

Designa för dina behov

Innan du bestämmer dig för att inglasa din balkong är det viktigt att tänka igenom vilka behov och önskemål du har. Vill du ha vikbara glaspartier som enkelt kan öppnas när vädret tillåter, eller föredrar du fasta glaspartier för bästa möjliga isolering? Vilken typ av glas är lämpligast för din bostads geografiska läge och klimat? Kom även ihåg att noggrant mäta din balkong för att se till att designen och storleken på glaspartierna blir korrekt.

Tillstånd och regler

Det är också av yttersta vikt att känna till de regler som gäller för just din bostad och att du får nödvändiga tillstånd innan arbetet påbörjas. För bostadsrättsinnehavare kan det innebära att stämma av med bostadsrättsföreningen för att se till att inglasningen följer alla gemensamma regler och estetiska ramar som finns för fastigheten.

Välja rätt leverantör

När du har all formell information klar och en tydlig uppfattning om vad du vill åstadkomma med din inglasade balkong, är det dags att välja rätt leverantör för jobbet. Det är här ”Inglaśarna” kommer in i bilden. Med deras långvariga erfarenhet, kompetens och starka kundfokus kan du känna dig trygg från start till mål.

Genomförandet

Arbetsprocess och installation

Arbetsprocessen för att installera en inglasad balkong involverar flera steg, från planering och konstruktion till själva installationen. Det är en process som kräver precision och kunskap för att slutresultatet ska bli perfekt. Det finns många färdiga lösningar att välja mellan men det är ofta möjligt att anpassa projektet efter egna önskemål gällande material, färger och funktioner.

Underhåll och skötsel

Efter att din balkong är vackert inglasad är det viktigt med regelbundet underhåll för att hålla din investering i gott skick. Regelbunden rengöring av glas och ramar bevarar inte bara det estetiska värdet utan säkerställer också att alla rörliga delar fungerar som de ska. Tack vare materialens höga kvalitet är underhållet oftast enkelt och går snabbt att genomföra.

Fler nyheter