Att välja persienner – vad är viktigt att tänka på?

21 februari 2024
Maja Bergman Lindberg

editorial

Fönster som är klädda med persienner är inte bara snyggt – de fungerar också som en funktionell barriär mot solens strålar och som en integritetsväktare. Med en uppsjö av stilar, färger och material har valet av persienner blivit en viktig del i interiör design som kombinerar både funktion och form. Denna artikel erbjuder en ingående titt på hur man väljer rätt persienner enligt dina behov, samt introducerar vikten av kvalitet och skräddarsydda lösningar från pålitliga återförsäljare såsom beroma.se.

Varför persienner?

Persienner är inte bara en dekorativ detalj till ditt hem; de fyller flera praktiska funktioner. Från reglering av ljusinsläpp till förbättrad energieffektivitet genom isolering mot värme och kyla, är persienner en mångsidig lösning för fönsterbehandling. De kan också bidra till att minska buller från gatan och skydda dina möbler från solblekning. Dessutom tillför persienner en nivå av personlig integritet, då de enkelt kan justeras för att hindra insyn utan att helt blockera dagsljuset.

Persiennernas typer och material

När det kommer till att välja rätt persienner, är det kritiskt att förstå de olika typerna och de material de är tillverkade av. Vanliga sorter inkluderar bland annat:

 • Vertikala persienner: Lämpliga för stora fönster och glasdörrar och ger enkel kontroll över ljus och integritet.
 • Horisontella persienner: Idealiska för standardfönster och erbjuder precis ljusjustering.
 • Träpersienner: Ger en varm och naturlig känsla och passar utmärkt i traditionellt inredda rum.
 • Aluminiumpersienner: Lätta, hållbara och perfekta för moderna inredningsstilar.
 • Honeycombpersienner: Kända för sitt energieffektiva design och deras förmåga att skapa en mjukare belysning i rummet.

Välj material som kompletterar din interiör samtidigt som det uppfyller dina funktionella krav. Tänk på hållbarhet och underhåll när du väljer – vissa material kanske kräver mer skötsel än andra, medan vissa kan vara mer resistenta mot fukt och solskador.

persienner

Mätning och installation

Rätt mätning och installation är avgörande för att persiennerna ska fungera korrekt och se bra ut. Följ dessa steg för att säkerställa bästa passform:

 • Bestäm dig för installationsmetod: Detta påverkar både utseendet och funktionen hos persiennerna. Montering på insidan ger en slankare look, medan montering på utsidan kan täcka ojämnheter runt fönstret och ge bättre mörkläggning.
 • Exakt mätning: Mät fönstrets bredd och höjd i tre punkter överst, i mitten och nederst för bredden, och till vänster, i mitten och till höger för höjden. Använd de minsta måtten för insida montering och de största för utsida montering.
 • Professionell installation: Även om vissa föredrar att installera persienner själva, kan professionell installation utförd av expertis spara tid och garantera att persiennerna hängs korrekt.

Skötsel och underhåll

För att dina persienner ska se bra ut och fungera felfritt över tid, är underhåll är ett måste. Här är några tips:

 • Rengöring: Använd en mjuk dammvippa, mikrofiberduk eller en lätt fuktad trasa för att regelbundet avlägsna damm och smuts. För djupare rengöring, följ tillverkarens anvisningar.
 • Reparationer: Om lamellerna skadas eller mekanismen slutar fungera, se om det går att reparera innan du ersätter hela persiennerna.
 • Uppdatering: Om dina persienner har tappat sin charm eller inte längre matchar din interiör, kan det vara dags att fundera på en uppgradering.

Fler nyheter